Luna in Praesepe , 13/14 Aprilie 2019


Luna in Praesepe , 13/14 Aprilie 2019

Voi incepe prin a face o calduroasa  recomandare  excelentei reviste de Astronomie in limba italiana ‘’Coelum Astronomia’’.



Revista ''Coelum Astronomia '' poate fi descarcata   de la adresa de mai jos :


Astronomii amatori care se aboneaza prin simpla completare a unei adrese de email intr-un formular virtual , primesc in fiecare luna gratis noul numar al revistei.

In cursul lunii ,acestia primesc de asemenea anunturi care reamintesc fenomenele astronomice mai interesante care se apropie.

Un eveniment spectaculos care se apropie in aceasta saptamana este trecerea Lunii in dreptul roiul stelar deschis Messier 44 ,cunoscut sub numele de ‘’Praesepe’’ adica ‘’Stupul’’.
Vor avea loc numeroase ocultatii vizibile cu telescoape de amator.
Fenomenul este foarte spectaculos datorita dinamicii imaginii Lunii in continua miscare prin campul stelar bogat si luminos al roiului.

Pentru a va face o imagine despre tinuta si modul de prezentare a subiectelor  in revista ‘’Coelum Astronomia ‘’ , iata mai jos o captura de ecran cu pagina 119 a numarului  232 pe Aprilie a.c. unde amatorii sunt informati despre trecerea Lunii prin Praesepe.


 Va trebui ,evident, sa tinem cont de diferenta de fus orar dintre Romania si Italia ,asadar la timpii precizati
in efemeride ,vom adauga o ora.
Fenomenul discutat aici va avea loc , dupa ora noastra , de Sambata 13 Aprilie ora 22 pana Duminica 14 Aprilie ,ora 2.
Pornind de la informatiile din ‘’Coelum Astronomia’’ ,am simulat in Stellarium aceasta trecere a Lunii prin dreptul roiului Messier 44.

Luna in Praesepe ,Sambata 13 Aprilie 2019 ,ora 22:00 TLR ,ora de vara.



Luna in Praesepe ,Sambata 13 Aprilie 2019 ,ora 24:00 TLR ,ora de vara.


Luna in Praesepe ,Duminica 14 Aprilie 2019 ,ora 1:15 TLR ,ora de vara.




Redactia revistei ‘’Coelum Astronomia ‘’ incurajeaza cititorii care vor calcula efemerida unui viitor  eveniment astronomic  interesant  sau care au efectuat observatii interesante ,in mod special fotografice , sa-si  trimita rezultatele  la adresa :


segreteria@coelum.com

Astroclubul ''Galaxis'' va ureaza sa aveti parte de cer senin si de observatii interesante !

Adaugă un comentariu

Mai nouă Mai veche