"Sidewalk astronomy" comuna Dorobanti 13/14 septembrie 2019



"Importanța unui telescop, nu este să fie mare, nu este cât de bine a fost construit - sunt mulți oameni, mai puțin norocoși decât tine, care trebuie să se uite prin el." John L. Dobson.

In noaptea de 13 spre 14 septembrie 2019, colegul nostru Torma Csaba a facut un "sidewalk astronomy" pe terenul de fotbal din comuna Dorobanti judetul Arad. Scopul a fost promovarea astronomiei in primul rand tinerilor prezenti la discoteca de langa.

In cursul serii , au fost observate in special Luna printr-un filtru special de reducere a luminozitatii, Planetele Jupiter si Saturn, roiul globular Messier 13 si Nebuloasa Inelul "Ring Nebula" Messier 57.







Evenimentul a coincis cu comemorarea a 104 ani de la nasterea lui John Dobson.
John Lowry Dobson (14 septembrie 1915 - 15 ianuarie 2014) a fost un astronom amator și este foarte cunoscut pentru construcția ”telescopul Dobsonian”. Un telescop reflector newtonian portabil, cu costuri reduse, atașat la o montură alt-azimutală concepută de el și care poartă numele ”Dobson”.

Este mai puțin cunoscut pentru eforturile sale de a promova astronomia, în ciuda numeroaselor discursuri publice, inclusiv prin performanțele sale de a promova ”astronomia pe trotuar”.
Dobson a fost, de asemenea, cofondatorul grupului astronomic de amatori, Astronomers Sidewalk din San Francisco, USA.
John Dobson, alaturi de telescopul sau

1 Comentarii

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche